Selecteer een pagina

Binnenkort start mijn opleiding om het ambacht van het messen maken tot een hoger niveau te brengen. Omdat ik mijn messen ook graag veilig vervoer heb ik besloten om zelf een mooie Knife Makers Tool bag te maken.

Allereerst wil ik benadrukken dat ik het ontwerp en het patroon dat ik heb gebruikt afkomstig is van www.leather-patterns.com. Hier vindt je veel leuke objecten die allemaal zelf te maken zijn. De een is wat ingewikkelder dan het ander, maar over het algemeen is het allemaal te doen mits je beschikt over de juiste gereedschappen en materialen.

Goed gereedschap is het halve werk. Voor dit project heb je toch minimaal wel de basisgereedschappen nodig om je het leven makkelijk te maken. Een goed mes is essentieel voor het nauwkeurig snijden van het leer. Zorg ervoor dat je ook voldoende scherpe reserve mesjes hebt, zodat je altijd een scherp mes bij de hand hebt.

Daarnaast is een kanten bevel een handig hulpmiddel om de randen van het leer af te schuinen en een professionele afwerking te creëren. Diverse slagponsen van verschillende diameters zijn ook onmisbaar. Deze kun je gebruiken om gaten te slaan in het leer voor verschillende doeleinden.

Maar de meeste gaten die je in het leer moet slaan zijn degene waardoor je de wax garen moet rijgen. Deze gaten hebben een diameter van 1,5 mm en ze dienen exact 6 mm uit elkaar te liggen. Het is belangrijk om deze gaten nauwkeurig te maken, zodat de wax garen op de juiste manier door het leer geregen kan worden.

Het gebruik van het juiste gereedschap en het zorgvuldig uitvoeren van het patroon zal het eindresultaat van je project positief beïnvloeden. Vergeet niet om geduldig te zijn en stap voor stap te werk te gaan. Met de juiste inzet en een beetje oefening kun je prachtige objecten creëren!

Stappen 1 t/m 4: uitprinten, uitknippen, ponsen en kantafwerking.

Na het voorbewerken en lossnijden van alle onderdelen, en nadat de nodige gaten zijn gemaakt, is het tijd om het leer naar eigen smaak van kleur te voorzien. In mijn geval heb ik bewust gekozen voor B-kwaliteit leer, waardoor het voor de hand lag om de tas een gebruikte uitstraling te geven. Het leer was behoorlijk beschadigd, met allerlei littekens en opgerekte delen. Voor mij was dat echter geen probleem, aangezien ik juist hou van het stoere karakter van tuigleer.

Voor deze tas heb ik 2,5 mm dik tuigleer gebruikt. Het is robuust genoeg om de tas zijn vorm en stevigheid te geven, terwijl het tegelijkertijd flexibel genoeg is om comfortabel mee te dragen. In totaal heb ik ongeveer 1,5 vierkante meter leer gebruikt om deze tas te creëren.

Het leer op kleur brengen kan op verschillende manieren gebeuren. Een veelgebruikte methode is het gebruik van speciale leerverf of -vernis. Deze producten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor je de tas volledig kunt personaliseren. Je kunt ervoor kiezen om de natuurlijke kleur van het leer te behouden, het een donkerdere tint te geven of zelfs te experimenteren met levendige en opvallende kleuren.

Het is belangrijk om het leer zorgvuldig te behandelen tijdens dit proces, zodat het niet beschadigd raakt. Het kan nuttig zijn om eerst een klein stukje leer te testen voordat je de hele tas gaat behandelen. Op die manier kun je er zeker van zijn dat je het gewenste resultaat bereikt zonder ongewenste verrassingen.

Ik heb gekozen om de tas een zogenaamde vintage look te geven. Inspiratie daarvoor heb ik opgedaan bij deze video van Creative Awl:

Creative Awl

Neem voor het op kleur brengen de tijd en zorg dat je in één toer alle onderdelen kunt behandelen. Ik heb daar de eettafel voor gebruikt en had deze ruimte ook gewoon nodig. Ik heb dezelfde techniek gebruikt als op het filmpje is toegepast. Voor de overgangen komt dan ook een beetje gevoel bij kijken. Werk in ieder geval van licht naar donker, in dit geval steeds een tint donkerder naarmate je bij de rand komt.

Nadat alle onderdelen geverft zijn heb ik ervoor gekozen om het leer meteen te voorzien van een goede laag ledervet. Hierbij is het belangrijk om het vet goed in te laten werken, wat enige tijd kan duren. Ik liet het onderdeel rusten, soms zelfs voor meerdere dagen, totdat het vet volledig was opgenomen. Op die manier wordt het leer optimaal gevoed en beschermd.

Het proces van het laten shinen van elk stukje leer is van groot belang voor het eindresultaat. Door elk stukje evenveel aandacht te geven, zorg je ervoor dat het leer er stralend uitziet en klaar is om de naalden erdoorheen te laten gaan. Het op deze manier behandelen van het leer zorgt niet alleen voor een mooi uiterlijk, maar ook voor extra duurzaamheid.

Dus, door het leer de tijd te geven om te glanzen en het vet zijn werk te laten doen, kun je ervoor zorgen dat elk onderdeel van het project een professionele uitstraling heeft en lang meegaat. Het is een essentiële stap in het proces van het werken met leer en het loont zeker de moeite om hier de nodige aandacht aan te besteden.

Stap 5: Verven en sorteren:

Een van de traditionele manieren van leerbewerking is de zadelsteek. Hierbij maak je gebruik van twee naalden om een stevige verbinding te creëren. Deze techniek wordt al lange tijd toegepast en staat bekend om zijn duurzaamheid en sterkte. Het aantrekkelijke van het gebruik van de zadelsteek is dat het niet alleen functioneel is, maar ook een esthetisch element toevoegt aan je lederen tas.

Het in elkaar zetten van een tas met behulp van de zadelsteek kan een uitdagende taak zijn vanwege het grote aantal steken dat nodig is. Dit kan echter ook een geweldige manier zijn om je vaardigheden te ontwikkelen en te verbeteren. Door consistent te werken aan het maken van de vele steken, kun je jezelf uitdagen en groeien in je leerbewerkingsvaardigheden.

Dus, nadat je de kleuren hebt bepaald en geïnspireerd bent door de verschillende technieken die je op YouTube hebt gezien, kun je beginnen met het in elkaar zetten van je tas. Neem de tijd om zorgvuldig de zadelsteek toe te passen en geniet van het proces van het creëren van iets unieks en functioneels. Veel succes en veel plezier met het maken van jouw lederen tas!

Stap 6: In elkaar zetten van de tas d.m.v. de zadelsteek

Het aanbrengen van de ritssluiting bij deze leren tas is een proces apart dat de nodige aandacht verdient. Een interessant detail is dat de ritssluiting bij deze tas ook wordt aangebracht met behulp van de zadelsteek, maar met een dunnere variant van wax garen. Deze keuze voor dunner garen heeft een specifiek doel: het zorgt ervoor dat het stikwerk dichter bij elkaar blijft en voorkomt dat de randen gaan rafelen, mocht dit ooit een probleem worden.

Door te kiezen voor een dunnere variant van wax garen wordt het stikwerk nog verzorgder en fijner afgewerkt. Het dunne garen zorgt ervoor dat de steken dichter bij elkaar kunnen worden gemaakt, waardoor de ritssluiting stevig vastkomt te zitten. Bovendien voorkomt deze dunne variant ook dat het leer gaat rafelen rondom de ritssluiting, mocht dit ooit een probleem worden.

Ik ben ontzettend blij met het resultaat. De tas is met alle instructiefilmpjes goed te doen, maar ik heb mij vergist in de talloze onderdelen die op hun beurt ook weer voorzien moesten worden van honderden gaatjes en vervolgens honderden stiksels. Maar als je goed kunt focussen en je verstand op nul kunt zetten, dan komt op een gegeven moment het einde in zicht. Dan worden langzaam de optische resultaten zichtbaar en krijgt het geheel zijn definitieve vorm. Op het moment dat je de laatste steek hebt gezet, voel je de pijn in je rug en vingers niet meer. Dan ben je blij en zeker ook trots dat je het geflikt hebt.

Succes met je eigen leerproject en als je vragen hebt, hoor ik het graag!